ERvaring

 

Het verhaal van Bianca

Intervisie avond, 24 april, bij de Academie voor Theater in Tilburg.

Rond 17.00 uur verzamelen we bij de ingang. Het is leuk coaches ook uit andere regio’s te ontmoeten, het is direct een gezellige drukte. Na een welkomstwoordje worden we opgesplitst in 2 groepen met elk 2 acteurs en een intervisiebegeleider. Tijdens de rollenspelen wordt de rol van jongeren gespeeld door studenten van de Academie voor Theater. Zij studeren dit jaar af als docent drama. Het leuke is dat deze avond niet alleen leerzaam is voor de coaches van Go4it!, maar ook voor de studenten zelf.
Na een voorstelronde mag ik starten met het oefenen van mijn gesprek. Het voelde in het begin een beetje onwennig omdat het 'geacteerd' is. Het is ongelooflijk om te zien hoe de trainingsacteurs, direct in de rol van de jongeren stappen.
De acteur geeft uit zowel pedagogisch oogpunt als uit het inleven van de jongeren de feedback. De intervisiebegeleider vraagt hoe je het hebt ervaren, wat je hebt geleerd en hoe je het gaat aanpakken in de toekomst. Het is een omgeving waar je alles kan uitproberen zonder dat dit direct gevolgen heeft voor je relatie met de jongeren. De spiegel van je eigen gedrag kan best confronterend zijn. Maar als coach weet je dat leren pas lukt op het moment dat je bereid bent uit je comfortzone te stappen en je kwetsbaar op te stellen. De feedback wordt met respect gegeven en om die reden heb ik het ervaren als een cadeautje. Ook het meekijken naar de
rollenspellen van de andere coaches is leerzaam.
Voor mijzelf neem ik mee dat ik niet teveel moet spiegelen en dat ik meer structuur in het gesprek moet proberen te houden.

@ Jongerencoaches: Grijp de kans om je zelf uit te dagen & meld je aan voor de volgende intervisiebijeenkomst.
@ Studenten & intervisiebegeleiders: Dank jullie wel voor deze leuke & leerzame ervaring!